Τρίτη

ΔΝΤ τι??? Μέρος Β’Δασκάλα ερωτάει τα παιδάκια «Τι είναι το ΔΝΤ?» Το καθένα απανταει αυτό που φαντάζεται «ένα κοριτσάκι λέει άλογο.. , ένα άλλο ότι είναι σκύλος..,ένα αγοράκι δορυφόρος..» Στο τέλος η κλασική φωνή που υπάρχει σε κάθε διαφήμιση λέει:
« Μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε ότι τα παιδία σας δε θα μάθουν ποτέ τι είναι το ΔΝΤ. Αντί να μας δίνουν δάνεια θέλουμε να έρθουν εδώ και να επενδύσουν στη χώρα. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε… »

Διαφήμιση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ για την προεκλογική της καμπάνια στις εκλογές του 2007.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα η Αργεντινή ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Υποδεχόταν τότε εκατομμύρια μετανάστες από την Ευρώπη και από χώρες της Μέσης Ανατολής που πήγαιναν εκεί προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Με τα χρόνια, με κακούς καπετάνιους στο τιμόνι της διακυβέρνησης, με δικτατορίες η αλλοτινή ισχυρότερη βιομηχανική χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει βρεθεί με ένα εξωτερικό χρέος που ξεπερνά στο ιλιγγιώδες ύψος των 140 δισ. δολαρίων έτσι η Αργεντινή που ήταν - σύμφωνα με το ΔΝΤ- μια υποδειγματική χώρα, ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ το 2001 ξεπουλημένη στον νεοφιλελευθερισμό υπό το βάρος της αυστηρής λιτότητας και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που της είχε επιβάλει ο παγκόσμιος χωροφύλακας.. “Όποιος δεν κλαίει μένει πεινασμένος και όποιος δεν κλέβει μένει βλάκας”», τραγουδούσε στο τάνγκο “Καμπαλάτσε”, ο Αργεντινός Ενρίκε Σάντος Ντισέπολο. Αυτό ήταν και το σύνθημα από σεβάσμιους μεσοαστούς που χτυπούσαν κατσαρολικά, καπάκια, κουδούνια έξω από τις τράπεζες, καθώς καθηγητές σχολείων και πανεπιστημίων, δάσκαλοι, γιατροί, νομικοί, έβγαιναν τα βράδια να διαμαρτυρηθούν, όντας απλήρωτοι έξι και οκτώ μήνες..
Στις Εκλογές του 2003 ο Νέστωρ Κιρχνερ ανακηρύσσετε νικητής και ορκίστηκε Πρόεδρος της χώρας. Αμέσως ξεκίνησε δουλεία κάνοντας κάτι που κανένας άλλος προκάτοχος του δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Έγραψε το ΔΝΤ στα @@ του! Ενώ ο πληθωρισμός ήταν υψηλός αυτός αύξησε τις δημόσιες δαπάνες, όρισε ανώτατες τιμές σε πετρέλαιο και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης. Αντί να ανησυχούσε για το δημόσιο χρέος αυτός ενίσχυε παιδεία και υγεία. Κατά τον παντογνώστη ΔΝΤ όλα αυτά θα οδηγούσαν σε ακόμα μια πτώχευση.. Στην Αργεντινή όμως προς έκπληξη όλων των οικονομολόγων και των «και καλά» guru της οικονομίας έγινε το αντίθετο.. Ο Κιρχνερ έβγαλε από την μιζέρια την φτώχια και εξαθλίωση 11 εκατομμύρια ανθρώπους.. Την θητεία του Κιρχνερ διαδέχτηκε η σύζυγος του Κριστινα Κιρχνερ όπου έκανε και η ίδια ριζοσπαστικές «σοκάροντας» την παγκόσμια οικονομία για ακόμα μια φορά. Η Κιρχνερ εθνικοποίησε το ιδιωτικό σύστημα συντάξεων μεταφέροντας στο εθνικό ταμείο του κράτους εκατομμύρια πέσο δημιουργώντας πάλι άσχημη εντύπωση σε οικονομικούς αναλυτές ανά τον κόσμο που ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση ως ύποπτη και ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος.. Δηλαδή ρε μαλάκες ο Ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να κερδοσκοπήσει η αν ο ιδιωτικός τόμεας καταρρεύσει το κράτος δε θα τα πληρώσει τα σπασμένα?? Έτσι και αλλιώς η ιδιωτικοποίηση του συστήματος συντάξεων το 2001 ήταν ένας από τους κύριους λογούς της οικονομικής κατάρρευσης της Αργεντινής. Επίσης μαζί με το σύστημα συντάξεων εθνικοποίησε ταχυδρομεία ύδρευση εταιριες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και εθνικό αερομεταφορέα. Στην περίπτωση του τελευταίου είχε ιδιωτικοποιηθεί πριν 20 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πολλαπλάσιο χρέος από ότι είχε όταν ήταν δημόσιος.. Αυτά να τα ακούν οι δικοί μας που βρήκαν λύση για την Ολυμπιακή…

Πως εξηγείτε αυτήν την οικονομική ανάπτυξη της αργεντινής που είναι ενάντια στους κανόνες σας Κ. Παγκόσμιε οικονομικέ-παντογνώστη? Τι σκατά επίβλεψη και οικονομική βοήθεια παρέχει αυτό το ΔΝΤ? Υποστηρίζουμε όλοι μας ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομίας που έχει σκοπό να μας υποδουλώσει χρεώνοντας τις τσέπες μας..


«Εσεις προστατευετε τις τραπεζες σας με δισεκατομύρια δολαρια, αφηστε εμας να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιουχους μας»
Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: