Δευτέρα

Φωτια


Δε θα κάτσω να αναλύσω το κατά πόσο είναι σωστό να καίγεται μια τράπεζα Ή μάλλον το τι πετυχαίνει κανείς εν τέλη με το κάψιμο μια τράπεζας Άλλωστε είναι ασφαλισμένες και πραγματικά δε τις λυπάμαι. Θα ασχοληθώ όμως με τις περιουσίες του κόσμου. Όχι και πάλι δε θα κρίνω αν είναι σωστό.
Το θέμα που με απασχόλησε είναι το εξής. Γιατί ένα κομμάτι της νεολαίας επιλέγει σαν αντίδραση το κάψιμο καταστημάτων και γενικά ότι βρει μπροστά του. Επίσης γιατί επιλέγει να ασχοληθεί με τους μπάτσους, κάνοντας ντου στα ΜΑΤ και ουσιαστικά προβάλλοντάς τα ως τον νούμερο 1 εχθρό. Πάλι δε θα κρίνω αν είναι εχθρός ή όχι Μα πραγματικά δε μπορώ να αποδώσω κάπου αυτήν την οργή που ξεχειλίζει. Δε νομίζω πάντος πως είναι 5 αλήτες που τα καίνε. Και στη Θεσσαλονίκη το 2003 ήταν χιλιάδες αλήτες? Ούτε πάλι νομίζω ότι είναι κακία.
Δε ξέρω αν είναι πραγματικά υγιής αυτού του είδους η αντίδραση. Αλλά σίγουρα είναι προτιμότερο από το να είσαι στις καφετέριες και να ασχολείσαι με τις ομάδες και τα καγκουροάμαξα.
Παλιά κάναμε skate στις γειτονιές και κυρίως σε προαύλια εκκλησιών. Κάπου κάπου ερχόταν και μας χαλούσαν το παιχνίδι γιατί λέει χαλούσαμε τα μάρμαρα. Πιο μετά πίναμε μπύρες στη ναυαρίνου και μας την έπεφταν οι μπάτσοι για εξακρίβωση. Μα ουσιαστικά για να μας διώξουν.
Ίσως όλη αυτή η οργή για να ρημάξουνε είναι η ενέργεια που δε βγήκε ποτέ και εκδηλώνεται σαν μίσος ενάντια στην εξουσία. Οποιαδήποτε εξουσία, που ποτέ δεν άφησε τα παιδιά να κάνουν αυτό που πραγματικά ήθελαν μα τα καταπίεζε. Είτε για να διαβάσουν, είτε να ντύνονται όπως προτιμούσαν κάποιοι άλλοι, είτε να δουλέψουν σε δουλειές απάνθρωπες και με ελάχιστα είτε χίλια δυο είτε. Και στο τέλος με μία ή περισσότερες αφορμές, αυτή η καταπίεση βρήκε αντίδραση σε βόμβες μολότοφ, σε λοστούς πάνω σε αμάξια και τράπεζες και σε ότι πρεσβεύει τη κοινωνική σαπίλα της οικονομικής καταξίωσης, ανέλιξης, περιουσίας, καριέρας, γκλαμουριάς.
Πάλι δε κρίνω αν είναι σωστό. Με τα πρότυπα της κοινωνίας είναι λάθος να καις την περιουσία του άλλου είτε έχει mercedes, είτε είναι τράπεζα είτε οτιδήποτε. Με άλλα κριτήρια όμως αυτά τα πράγματα ίσως δεν έχουν καν αξία, εκφράζοντας την απόλυτη μιζέρια.
Δε ξέρω..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το διάβασα προσεκτικά...νομίζω ότι το αντιμετωπίζεις ρομαντικά...μπορεί η σκέψη μου να φαίνεται επικριτίκή αλλά όχι,είναι οργισμένη...αγανακτισμένοι είμαστε σχεδόν όλοι δεν αντιδρούμε έτσι..κάποιοι από εμάς μπορεί να είμαστε αλήτες ως προς τις επιλογές μας σε αυτή την ζωή όμως αυτοί που ακόμη και αυτή την στιγμή λεηλατούν και καίνε είναι κακομαθημένοι...και ας το σκεφτείτε αυτό...παιχνιδάκι είμαστε γι' αυτούς...

p@k is back and on the att@ck είπε...

Αυτοι που λεηλατουν δεν ειναι μονο οι κακομαθημενοι που λες αλλα και αυτοι που "πεινανε" αφου απο τις εικονες κ συλληψεις βλεπεις πολλους μεταναστες και απλους ανθρωπους που κανουν τα "ψωνια" τους - πλιατσικο τωρα για τις γιορτες...το προβλημα δεν ειναι τοσο απλο που το θετεις εσυ ανωνυμε οτι απλως κακομαθημενα παιδακια καινε κ σπανε κ κανουν το παιχνιδι τους..