Δευτέρα

Σπασμένο τηλεφωνο


Στις εξορμήσεις μου στο διαδίκτυο τελευταία συναντούσα συχνά σε mails, facebook etc. το κείμενο του Ισοκράτη οπού ήταν πρωτοσέλιδο και στον Ελεύθερο Τύπο (ΣΚΑΤΑ ελεύθερος) της Τετάρτης στις 10/12/2008. Το πρώτοσέλιδο εγγραφε «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία» .
Επειδή τα άτομα που το αναδημοσίευαν και μου το πλασάραν με mass mail δε τα θεωρούσα και τα πιο «επαναστατικά στοιχεία» ετσι και μένα μου την έδωσε και ειπα να το ψάξω λίγο για να τους την πω διότι ήμουν σίγουρος ότι κάτι βρωμάει.. Λοιπον αυτό το ΔΗΘΕΝ ρητο του Ισοκράτη είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και πρωτοτυπο (και μεταφρασμένο) είναι ως έξης:
«Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν• ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.»
Λοιπον επειδή ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει και δε γουστάρω να συγκρίνω μια μια λέξη και να λέω ποια πρόταση είναι σωστή και ποια λάθος,θα στάθω στην πρώτη πρόταση οπου λεέι για αυτοκαταστροφές της δημοκρατίας και μαλακίες οπου είναι μέταφραση του κώλου από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μονο και μόνο για το πρωτοσέλιδο. Υστέρα από αυτό ΔΑΠητες και λοιπά φασιστακια αγωνίζονται για να προοθήσουν την προπαγαντα που τους εξυπηρετεί μοιράζοντας φυλλάδια στα πανεπιστήμια στέλνοντας mass mail υπογράφοντας στα blog τους το γραφοντας το στο facebook και υστερα πανε πανε στα μπουζουκια για να το κάψουν.Ολοι στο ακουσμα Ισοκράτης ψαρώνουμε και αναρωτιόμαστε για το αν είναι σωστή η εξεγερση.. Λοιπον αυτό το μπουρδελο οπου ζουμε ο Ισοκράτης θα το έλεγε Δημοκρατία? Το ότι 300 μαλακές διοικουν 10,000,000 κόσμο είναι δημοκρατία ή ολιγαρχία? Που είναι η άμμεση συμμετοχη στα κοινά? Τέσπα.. Το συμπέρασμα σε όλα αυτά για ακόμα μια φορα είναι το τι προπαγανδα τρώμε κάθε μέρα και τι κοροιδεμα.. για αυτό πριν ακουσουμε κατι καλύτερα να το μασαμε καλα καλα πρώτα.. θα κλείσω με ένα κείμενο του Μακιαβέλι οπου διαβασα σε ένα site.. Φιλάκια


«Πρέπει να πω ότι όλοι αυτοί που καταδικάζουν τις ταραχές ανάμεσα στους ευγενείς και στον λαό καταδικάζουν την βασική αιτία της ρωμαϊκής ελευθερίας και δίνουν περισσότερη έμφαση στις κραυγές και τους θορύβους που γεννιούνται από τέτοιες ταραχές και όχι στα καλά αποτελέσματα που παράγουν. Ούτε υπολογίζουν το γεγονός ότι σε κάθε πολιτεία υπάρχουν δυο αντιμαχόμενες τάσεις και ότι όλοι οι νόμοι που πέρασαν υπέρ της ελευθερίας γεννήθηκαν από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο… Και ας υποθέσουμε ότι για κάποιον όλα αυτά ήταν υπερβολικά, σχεδόν βάρβαρα … απαντώ ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρχουν οι μέθοδοι που θα επιτρέπουν στον λαό να εκφραστεί… και η πόλη της Ρώμης είχε τέτοιες μεθόδους, έτσι ώστε όταν ο λαός ήθελε ένα νέο νόμο είτε έκανε κάτι από αυτά που προανέφερα (ταραχές, διαδηλώσεις, κλπ) είτε αρνούνταν να καταταγεί στον στρατό… Οι επιθυμίες του λαού είναι σπάνια επιβλαβείς για την ελευθερία γιατί γεννώνται από την καταπίεση ή από την υποψία της καταπίεσης…»


Νικολό ντι Μπερνάρντο ντι Μακιαβέλι

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ouououou!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

mpravo re file!eytixws pou yparxoun kai kapoioi sanesena kai mas afypnizoun!
sinexise etsi file,sinexise etsi!