Κυριακή

ΔΝΤ τι???


«H Eλλάδα πιστεύουν ότι καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Eπιτροπής»

Ποσοι από έμας που θα ακούσουμε αυτήν την δήλωση θα ανησυχήσουμε η θα νοιαστούμε? Δεν νομιζω και πολλοί διοτι κανείς από εμάς δεν ξέρει τι στο διάολο είναι αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) .

Επίσημος Ορισμός

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον και 182 μέλη, ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί.


Ο ορισμός από το site της Wikipedia γράφει με απλα λόγια για το τι κάνει αλλα δεν μας λεει το τι κέρδίζει. Κατι που γεννιέται από τα σπλάχνα του καπιταλισμού όπως το ΔΝΤ δε γινέτε να μοιράζει χρήμα δίχως να εχει καποιο κέρδος.. Λοιπον το ΔΝΤ είναι μία ομορφη τραπε-ζουλα οπου παει το κάθε χρεωμένο απελπισμένο κράτος να δανειστεί χρήμα με αντάλαγμα να γινει το πουτανάκι του υπακούοντας στους όρους που θα του θέσει το ΔΝΤ. Οι όροι μπορει να είναι πολλοι και διάφοροι οπως.. εγκαταστάσεις ξένων στρατιωτικών βάσεων, ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων με σκοπο να αγοραστουν μετέπειτα από «δικες τους» πολυεθνικες , ψηφος εμπιστοσύνης σε συνόδο κορύφης ΟΗΕ κτλ, αποστολη στρατευμάτων σε Ιράκ, Αφγανιστάν και απεριόριστη εκμετάλευση φυσικών πόρων ενός κράτους σε όποιο βαθμό χρειαστεί. (ανεξέλεγκτη αποψίλωση δασών όπως έγινε σε Βραζιλία, Ινδονησία)

Τα δάνεια δεν αποπληρώνονται ποτέ και το κράτος κορόιδο στην προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη κόβει δαπάνες από την παιδεία, υγεία, ασφάλιση. Από το 1980, όπως ισχυρίζονται οι Μπαντού και Ντέιβιντσον στο βιβλίο τους «Φτάνει πια, κύριε Καμντεσί», περισσότερες από 100 χώρες μέλη του ΔΝΤ είδαν τα τραπεζικά τους συστήματα να καταρρέουν. Φετινή έρευνα των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Γέιλ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι αυστηροί όροι δανεισμού που επέβαλε το ΔΝΤ ήταν η αιτία για χιλιάδες θανάτους από φυματίωση σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες υποχρεώθηκαν να περικόψουν δαπάνες για την υγεία. Οι επιλογές των πολιτών τους ήταν απελπιστικά περιορισμένες: θάνατος από την πείνα ή από τη φυματίωση (οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν 16,6% σε 21 χώρες που δανείστηκαν από το ΔΝΤ. Επισης το ΔΝΤ ειναι απαθές ή και εχθρικό στις απόψεις τους για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και εργατικά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο παράδειγμα ότι πολλές Δικτατορίες χρησιμοποιήσαν το ΔΝΤ για να πάρουν δάνειο και για αυτό πολλοι επικριτές του ακόμα και σήμερα το κατηγορούν ότι «είναι φιλικό» ως προς τις στρατιωτικές δικτατορίες.
Κατά την διάρκεια οικονομικών κρίσεων, όπως στο Μεξικό το 1995 και τη Ν. Κορέα, Ινδονησία, Ταυλάνδη, Βραζιλία, Ρωσία το 1997,την Αργεντινη το ΔΝΤ μπήκε μέσα ως δανειστής τής τελευταίας στιγμής, γιά να ‘διασώσει’ χώρες, με τεράστια πακέτα δανεισμού. Παρόλα αυτά, οι ‘διασώσεις’ στην οικονομική κρίση δεν σταμάτησαν τον οικονομικό πανικό – αντίθετα, η κρίση βάθυνε και ξαπλώθηκε σε περισσότερες χώρες. Για να κλείσω θα αναφέρω καποιες χωρες οπου εχουν δανειστεί από το ΔΝΤ και σκεφτείτε πως αυτος ο «Μεσσιας» καταντα τις χωρες-δανειοληπτες.

Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Αιθιοπία, Ταιτή, Ινδονησία, Κένυα, Λιβυη, Μαλάουι , Νιγηρία, Πακιστάν, Παραγουάη, Σομαλία, Φιλιπίνες, Κονγκο, Σουδάν, Νοτιος Αφρική, Συρία, Ταυλάνδη και άλλες πολλές…


«Το ΔΝΤ είναι μία κατάρα με τις πολιτικές ‘σοκ’ που φέρνουν την πείνα, την εξαθλίωση, και τη βία στους λαούς μας»,

Ουγκο Τσάβες.
ΔΝΤ τι??? Μέρος 2ο

Δεν υπάρχουν σχόλια: