Τρίτη

Ατομική Πρωτοβουλία

Σε ένα ντοκιμαντέρ που είδα για την ζούγκλα μου έκαναν εντύπωση διάφορα πράγματα. Ένα απο αυτά ήταν πως τα λιοντάρια αφου κυνηγήσουν, αυτό που θα πιάσει το θήραμα, θα πάρει πρώτο το καλό κομμάτι. Το υπόλοιπο θα το δώσει στην αγέλη. Ακόμα και αυτό που δεν έπιασε κάτι θα φάει, καθώς θα φάνε και τα γέρικα και τα νήπια που δεν μπορούνε λόγω φυσικών αδυναμιών να κυνηγήσουν

Στην ανθρώπινη κοινωνία τονίζουμε οτι ο αποσυντονισμός του πολιτικού μας συστήματος θα μας μετατρέψει σε ζούγκλα. Άτοπη η παρομοίωση. Σίγουρα. Βλέπετε στην ζούγκλα δεν τρώει κανέναν ζώο, άλλο ίδιας ράτσας. Υπάρχει η συλλογικότητα και η συνεργασία. Αντίθετα στην ανθρώπινη κοινωνία αυτά τείνουν προς κατάργηση αφού πρώτα εξευτελίστηκαν σαν έννοιες.
Σήμερα στην ανθρώπινη κοινωνία τείνει να επικρατήσει η ατομική πρωτοβουλία. Όσο και οι οικονομολόγοι θέλουν να ντύσουν την έννοια αυτή με δυσνόητους όρους και όμορφους το σίγουρο είναι πως η ατομική πρωτοβουλία σημαίνει την κατάργηση της συλλογικής
Ο καθένας για τον εαυτό του και μόνο με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό το βιώνουμε καθημερινά. Στην εργασία, στην διασκέδαση, στον έρωτα. Σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας.
Οι οικονομολόγοι που θεωρούν τον εαυτό τους επιστήμονες έχουν σαν απώτερο σκοπό να προσδίδουν κέρδη στους οργανισμούς για τους οποίους δουλεύουν. Αυτός είναι ο σκοπός της επιστήμης τους πλέον. Ενώ θα έπρεπε αυτή η επιστήμη να έχει και κοινωνικές προεκτάσεις αυτή την στιγμή έχει μία μονοδιάστατη μαθηματική βάση. Κέρδος.
Φυσικά οι θεωρίες που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή είναι καθαρά γύρω απο την οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση που ζούμε στις μέρες μας απορρέει απο αυτές τις θεωρίες. Εφαρμόστηκαν όλες οι τακτικές και εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια κέρδους. Πολλαπλασιάστηκε λογιστικά το κεφάλαιο. Και ο νόμος της φύσης έδειξε τον δρόμο Δεν μπορείς να ξεφύγεις απο την βαρύτητα εύκολα και με τρικ. Σύντομα θα υπάρχει η προσγείωση. Πτώση. Διόρθωση στην οικονομική ορολογία.
Επειδή απο καιρό όμως το παζλ έχει στηθεί όμορφα, οι θιασωτές της ατομικής πρωτοβουλίας πήραν μέτρα και γι' αυτήν την φάση της οικονομίας. Η προπαγάνδα και οι δυνάμεις καταστολής με το μέρος τους σε περίπτωση που ο λαός ξεσηκωθεί Να ξεσηκωθεί επειδή το πρόβλημα ρίχτηκε στις πλάτες του. Για άλλη μία φορά.
Κατα τη γνώμη μου σωστή οικονομική θεωρία θα ήταν αυτή που θα έδινε βάρος στην εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας, στην κοινωνική ευημερία και στην κοινωνική ανάπτυξη. Όμως για ποιά οικονομική θεωρία να μιλήσουμε όταν η ίδια η Θάτσερ αναφέρει πως δεν υπάρχει η έννοια κοινωνία, και όταν οι πολιτική δεν μιλάνε για κοινωνία αλλά για πολίτες; Πολίτης είναι μία μικρή μερίδα ανθρώπων που έχουν κάποια συγκεκριμένα δικαιώματα (όπως ψήφος) και υποχρεώσεις (όπως να πληρώνουν την εφορία). Αυτούς επικαλούνται οι πολιτικοί και όχι την κοινωνία.
Η κατάργηση της κοινωνίας και η αντικατάστασή της με το άτομο μεμονομένα είναι ο απώτερος σκοπός.
Στη ζούγκλα η αγέλη είναι μία τοπική κοινωνία. Αυτή δεν κάνει πόλεμο με άλλες αγέλες. Τρώει φυσικά άλλα είδη για να επιβιώσει και δεν εκμεταλλεύεται το δικό της. Σε καμία περίπτωση δεν το αφήνει να πεθάνει. Και όταν το γέρικο αποφασίσει οτι ήρθε η ώρα του να πεθάνει; Μόνο τότε αφήνεται μόνο του μέσα στο δάσος, ήρεμο έτοιμο να φύγει. Μόνο τότε δρα σαν μεμονωμένο άτομο. Ίσως η ατομική πρωτοβουλία είναι η ταφόπλακα αυτών των αβάσιμων και αστήρικτων ψευτοθεωριών που μαθαίνει κάθε ένας φοιτητής οικονομικών σαν δεδομένη επιστήμη στα πανεπιστήμια

1 σχόλιο:

Greek Rider είπε...

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι τελικά οι άνθρωποι δεν είναι υπολογιστές και η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να περιγραφεί με την απλότητα που περιγράφουν οι υποθέσεις των οικονομικών υποδειγμάτων.

Βασικά η οικονομική θεωρία χτυπιέται για πρώτη φορά από παντού όχι μόνο λόγω της αποτυχίας της να προβλέψει το οτιδήποτε αλλά και επειδή άλλες επιστήμες εξελίσσονται. Μια από αυτές είναι τα συμπεριφοριστικά οικονομικά που διαψεύδουν πολλές γνωστές οικονομικές θεωρίες που φτιάχτηκαν κυρίως για να στερεώσουν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και δευτερευόντως για οτιδήποτε άλλο.