Δευτέρα

Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ και την CIA

Τις ευχαριστούμε για την διατήρηση του δυτικού τρόπου ζωής. Αν δεν ήταν αυτές δε ξέρω πως θα ήμασταν. Ίσως καλύτερα. ίσως χειρότερα. Αλλά σίγουρα διαφορετικά. Προσωπικά δεν τις ευχαριστώ γιατι θα ήθελα να δω πως θα ήταν να ζω αλλιώς. Αλλά είμαι σίγουρος πως ο περισσότερος κόσμος που ζει σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό σύστημα θα πρέπει να ανάβει κεράκι στο όνομά τους. Και αυτό γιατι:

Η cia εγκαθιστώντας πραξικοπήμτα (και κατ΄ επέκταση οι ΗΠΑ) σε άλλες χώρες τις Αφρικής, λατινικής Αμερικής, βοηθώντας στον διαμελισμό περιοχών όπως η Γιουγκοσλαβία και υποσκάπτοντας την κοινωνική γαλήνη διαφόρων άλλων μας έχουν φτάσει εδώ που είμαστε οικονομικά.
Με την βοήθειά τους οι δυτικές κοινωνίες απολαμβάνουν φθηνά εργατικά χέρια. Σαν επέκταση αυτό έχει την αγορά φθηνότερων αγαθών. Μπόρεσαν να ανοίξουν υποκαταστήματα διαφόρων εταιρειών και τραπεζών στη Βαλκανική χερσόνησο πέραν της Ελλάδος. Και εδώ τους οφείλουμε το Ελληνικό οικονομικό θαύμα. Η Ελληνική οικονομική ευημερία οφείλει πάρα πολλά στην αποσταθεροποίηση και φτώχεια της γύρο περιοχής.
Με βάση τις τακτικές τους, μπορούμε και έχουμε σχετικά φθηνή ενέργεια. Σκεφτείτε να χρειαζόταν να πληρώνεται ο Πακιστανός που εργάζεται (δουλεύει ταιριάζει εδώ) στα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα σε τιμές ημερομίσθιου Γερμανού. Σκεφτείτε ο Έλληνας που πληρώνετε 700Ε μισθό να πληρώνεται 1500Ε για να δουλεύει σε τουριστικά θέρετρα. Πού θα έκανε διακοπές ο πλούσιος Σουηδός;
Όλη αυτή η αποσταθεροποίηση και ο διαχωρισμός του πλανήτη σε οικονομικές ζώνες έχει σαν πρωτεργάτη την υπερδύναμη του πλανήτη. Η οικονομία του νεοφιλελευθερισμού βασίζεται ακριβώς σε αυτή την λογική. Φθηνή ζώνη παραγωγής. Ακριβή ζώνη κατανάλωσης. Αποτέλεσμα υπερκέρδη.
Οπότε δεν είναι καθόλου εξωφρενικό να πούμε οτι την ανάπτυξή μας την χρωστάμε οχι στον κόπο μας και στην δουλειά μας αλλά στην αποσταθεροποίηση κάποιων περιοχών.
Απο την άλλη υπάρχει και το τίμημα. Η τεχνολογική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος δεν προχωράνε τόσο όσο αν όλοι οι λαοί ζούσαν με ίσους όρους. Σκεφτείτε για παράδειγμα να είχαμε πολύ ακριβότερο πετρέλαιο. Θα είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε ανακαλύψει μια νέα πηγή ενέργειας. Αν όλοι απολάμβαναν κατα βάση τα ίδια αγαθά τότε δεν θα έφτανε να έχουμε για όλους τεράστια τζιπ που μολύνουν το περιβάλλον. Η τεχνολογία θα είχε προχωρήσει τόσο ώστε ο καθένας θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σπίτια με πολύ χαμηλότερο κόστος για όλους. Και πάνω απ΄όλα θα υπήρχε ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: