Τετάρτη

Ο ήλιος και η εποχή των παγετώνων


Ο άνθρωπος επηρεάζει ως ένα βαθμό το κλίμα της γής αλλά ο Ήλιος το επηρεάζει σε ακόμα μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες όπως ο David Hathaway, είμαστε στην αρχή μίας εποχής, που την ονομάζουν Solar Minimum. Αυτό σημαίνει ότι η δραστηριότητα στην επιφάνεια του ηλίου, όπου παρατηρούνται σημεία. Αυτά είναι κηλίδες στο μέγεθος ενός πλανήτη και διαρκούνε για μερικές μέρες. Κάθε 11 χρόνια παρατηρείται ένας κύκλος δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζεται από solar minimums και solar maximums. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτόν τον κύκλο, θα έχουμε μοιρασμένη μία περίοδο με έντονη δραστηριότητα και μία περίοδο με ελάχιστη εώς καθόλου δραστηριότητα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η δραστηριότητα στην επιφάνεια του ηλίου επηρεάζει το κλίμα της γης.

Αν και δεν υπάρχει άμεσος επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος σύνδεσης της δραστηριότητας στην επιφάνεια του ηλίου και στο κλίμα της Γης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν παρατηρήθηκε στο διάστημα από το 1645 έως το 1715 καμία δραστηριότητα στην επιφάνεια του ηλίου με κηλίδες. Τότε εκείνη η εποχή ονομάζεται μικρή εποχή των παγετώνων, και χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους με κρύο κατά τους χειμώνες. Ονομάζεται Maunder Minimum. Και αν παρατηρήσει κανείς το σχήμα θα δει ότι είμαστε στην εποχή με τα μέγιστα, όπου και παρατηρείται μία αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον David Hathaway ερχόμαστε βέβαια σε μία νέα εποχή με ηλιακά ελάχιστη δραστηριότητα ήδη από το καλοκαίρι του 2008. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μία περίοδο όπου θα οι χειμώνες θα είναι πιο έντονοι. Εκτός αν μπούμε σε μία νέα «μικρή εποχή των παγετώνων».

Κάνετε κλικ πάνω στους υπερσύνδεσμους για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το φαινόμενο καθώς επίσης και τους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/sun/activity/solar_variation.html&edu=high

http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/sun/activity/sunspot_cycle.html&edu=high

http://www.spaceweather.com/glossary/sunspotnumber.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: