Πέμπτη

Τραπεζα

Τραπεζα: Τι είναι άραγε αυτή η λέξη? Όλα τα χρονια ταλαιπωρεί κάθε οικογένεια. Κάθε άνθρωπος θα την βρίσει. Αλλα τι στο καλό είναι?
Ιστορια για το πως ιδρύθηκε δε ξέρω. Αλλά με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι οτι είναι το μέρος (ίρδυμα) στο οποίο πάμε και αφήνουμε τους κόπους μας. Ανοίγουμε έναν λογαριασμό δηλαδή. Εκεί βάζουμε τις οικονομίες μας και οι κύριοι μας δίνουν ένα βιβλιαράκι κε μία κάρτα για να κάνουμε τις αναλύψεις μας. Και αυτοί οι κύριοι μας λένε οτι με τον καιρό τα χρήματα θα αυξάνονται. 1%, 2% κτλ ανάλογα τον κάθε κύριο που του τα δώσαμε. Επίσης αυτοί οι κύριοι μας λένε οτι μπορούμε να τα πάρουμε όποτε θέλουμε τα λεφτά μας και να τα χώσουμε κάτω απο το μαξιλάρι μας.
Βέβαια αυτοι οι κύριοι πουέχουνε τις τράπεζες δεν είναι τίποτε άγιοι που θέλουνε για την ψυχή της μάνας τους να μας βοηθήσουνε να προστατέψουμε τα λεφτά μας μη μπεί κανεις κλέφτης και τα σηκώσει κάτω απο το μαξιλάρι μας. Αυτοί οι κύριοι με τα λεφτά μας κάνουν διάφορες επενδύσεις. Αυτές οι επενδύσεις πιθανότατα αποδίδουν (δες Βγενόπουλος και ΜΑΡΦΙΝ). Οπότε σκέφτομαι οτι δεν μας τα φιλάνε αλλά μας δανίζονται λεφτά.
Ως εδώ όλα καλά. Αλλά τι γίνεται οταν πάει κάποιος φουκαράς να δανειστεί λεφτά απο την τράπεζα? Αυτή φυσικά φτάνει να του βάζει τόκο εώς 25% το χρόνο σε όσα δανείστηκε. Δηλαδή δανείζεται σε τόκο 1% και αν είσαι τυχερός σε 2% και εσένα σου δανείζει με 10 φορές πάνω τόκο. Και μιλάμε και για μικροποσά που και γιαυτά μπορείς να χάσεις το σπίτι σου. Γιατι θα μου πει κάποιος οτι αν κάνεις μια κατάθεση 1.000.000Ε τότε μπορεί να έχεις και τα μπόνους σου. Είναι εξοφρενικό να το σκέφτεται κάποιος. Γιατί στην τελική εμείς τους κάναμε μάγκες. Και έρχονται μετα απο καιρό να κάνουν και επενδύσεις τα λεφτά που έχουνε στις κατθέσεις. Και σου λέει. Τα κατέθεσα σε ομόλογ στεγαστικών στην Αμερική. Και στο τέλος υπάρχει η κατάρευση των στεγαστικών. Και σου λέει η τράπεζα οτι τα έκανα αχταρμά εδω. Γιατί με τα λεφτά του κόσμου πήγα να το παίξω μάγκας. Οπότε έρχεται η κυβέρνηση της οποιαδήποτε χώρας και λέει: Κοιτα. Θα σας δανείσω μερικά δις ευρώ να έχετε σαν εγγυήσεις. και μερικοί μιλάνε για σοσιαλισμό και κρατικό παρεμβατισμό. Αλήθεια πού τον είδαν? Γιατί και το κράτος πάλι με τα λεφτά του κοσμάκι παίζει. Και ποιόν ρώτησε να δώσει στις τράπεζες?Λεφτά που πλήρωσα εγώ και εσύ απο φόρο στο κάθε τι που αγοράζω με τον ιδρώτα μου να τα δώσω στην τράπεζα που απλά πάλι έπαιξε με τα λεφτά μου που έβγαλα με ζόρι και τα έχασε? Πάλι σε αυτούς? Είναι κρατικός παρεμβατισμός αυτό?Και αν οι τράπεζες είναι οργανισμοί που υποτάσονται και υπηρετούν το ελεύθερο εμπόριο, την ελεύθερη οικονομία τότε δεν πρέπει να ζητάνε ελεημοσύνες. Ας καταρρεύσουν. Θα σκαφτεί βέβαια κάποιος οτι έχουνε και λεφτά του κοσμάκι. Αλλα είτε έτσι είτε αλλιώς τα λεφτά του κοσμάκι είναι ήδη χαμένα (με φόρους ή με κατάρρευση τραπεζών). Οπότε ποιοί φοβούνται με την κατάρρευση των τραπεζών? Οι μεγαλοεπενδυτές. Αυτοί που πάλι κάνουν εμένα και σένα να ζοριζόμαστε μία ζωή, να πηγαίνουμε σε δουλειές διόλου ευχάριστες, για να πλουτίζουν αυτοί. Και εμείς θα τους σώσουμε?

Δεν υπάρχουν σχόλια: