Πέμπτη

Ατομική πρωοτοβουλία κανείς;


Η αυτορύθμιση των αγορών και άλλα τέτοια αστεία δεν πολυακούγονται τις τελευταίες μέρες. Καλύτερα, δεν ακούγονται και πολύ από τότε που οι ΗΠΑ έσωσαν με κρατικά κονδύλια μεγάλες τράπεζες από την πτώχευση.

Κι όμως. Η αγορά συνεχίζει να αυτορρυθμίζεται Αυτό δεν είναι και απαραίτητα κακό. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι έγινε στην Ιαπωνία. Η αυτορυθμιζόμενη καπιταλιστική οικονομία της που λειτουργούσε ρολόι, έφερε τα επιθυμητά αναμενόμενα αποτελέσματα. Μετά από μία περίοδο μεγάλης στασιμότητας στην ανάπτυξη, ήρθε και η καταστροφή, με ένα τσουνάμι και ένα σεισμό, με μία διαρροή ραδιενέργειας και με πυρηνική καταστροφή.

Αυτό είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της «ελεύθερης οικονομίας». Και έτσι έπρεπε να γίνει. Το παράδειγμα είναι απλό. Μέσω της ατομικής πρωτοβουλίας δημιουργούνται επιχειρήσεις που σαν στόχο έχουν το κέρδος του ιδιώτη και όχι της κοινωνίας. Αυτές αναλαμβάνουν να εκτελούν διάφορες εργασίες (όπως να συντηρούν πυρηνικά εργοστάσια να κατασκευάζουν δρόμους κ.ο.κ.). Επειδή η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει όπως είπα σκοπό το κοινωνικό κέρδος αλλά μόνο το ιδιωτικό, τότε πρέπει από τις εργασίες τις να βγάλει αυτό το κέρδος. Έτσι, κόβει από δεξιά και αριστερά κάνοντας εκπτώσεις ακόμα και σε ζωτικής σημασίας για την δημόσια υγεία, σημεία. Έτσι γίνεται ότι γίνεται. Με μία νεροποντή πλημμυρίζει το κέντρο της πόλεις γιατί έχουμε παραχωρήσει την διαχείριση της αποχέτευσης σε ιδιώτες, βρίσκουμε μεγάλη συγκέντρωση κωλοβακτιριδίων σε λίμνες, γιατί πάλι αυτοί οι ιδιώτες αδειάζουν τα λύματα μέσα στις λίμνες, βλέπουμε αυξημένες τιμές ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών στο πόσιμο νερό μας. Σας φαίνεται παράξενο; Ε δεν είναι. Είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και όπως είπα είμαστε στο σωστό δρόμο. Δεν κάνω πλάκα. Έτσι πρέπει να πάει το πράγμα. Είμαστε στην αρχή της κατάρρευσης του καπιταλισμού. Ήδη από την δεκαετία του 90. Οπότε περιμένουμε και χειρότερα μέχρι αυτό το οικονομικό σύστημα να σβήσει.

Ο λαός θα δει σιγά σιγά πως η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αρκεί. Αντίθετα κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί να τα διορθώνει. Θα δει ο κόσμος πως στο βωμό του κέρδους θα απολύεται συνέχεια όλο και περισσότερη εργαζόμενη μάζα. Και αυτό φυσικά δεν είναι παράξενο.

Από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης οι μηχανές πήραν τη θέση των ανθρώπων. Έτσι πλέον μία μηχανή αντικατέστησε ένα μεγάλο αριθμό εργατών. Δεν είναι κακό αυτό. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει η εξέλιξη. Η διαδικασία αυτή έχει νόημα στο βαθμό που όλες οι μηχανές πλέον θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στις εργασίες τους και οι άνθρωποι θα καρπώνονται τα αγαθά που οι μηχανές θα παράγουν. Βέβαια, με την αυτοματοποίηση στα χέρια του ιδιώτη και όχι στο σύνολο της κοινωνίας, λογικό είναι πως αυτός ο ένας θα γεύεται το κέρδος και οι πολλοί θα ψάχνουν για δουλειά.

Έτσι θα πάμε στο άκρο που το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας θα είναι βουτηγμένο στην ανεργία και την φτώχεια. Σαν αποτέλεσμα θα είναι η αναταραχή και η απαλλοτρίωση ουσιαστικά των μέσων παραγωγής για κοινό όφελος.

Βέβαια απέχουμε ακόμα. Οι αριστεροί – αναρχικοί, οραματίζονται μία επανάσταση τώρα. Αυτό όμως θα προϋπέθετε τις μάζες να είχαν αποκτήσει συνείδηση. Αυτή τη στιγμή όμως οι μάζες ενδιαφέρονται μόνο να κρατήσουν την κανονικότητά τους στο βαθμό που είναι σήμερα και να παραμείνουν με την αυταπάτη ότι μπορούν ακόμα και να την καλυτερέψουν. Έτσι μου φαίνεται πιο ρεαλιστικός για την εποχή, ένας κοινωνικός αγώνας για καλύτερη και περισσότερη κατανάλωση, για μεγαλύτερο μισθό και για ακριβότερο αμάξι, παρά για την ουσιαστική κατάργηση του κέρδους από τις συναλλαγές και την μετάβαση της παραγωγής στα χέρια της κοινωνίας.

Αργούμε λοιπόν για τον κομμουνισμό και την αναρχία. Και όταν θα έρθει εκείνη η μακρινή εποχή, τότε σίγουρα δεν θα ονομάζουμε την κατάσταση αυτή έτσι. Δεν θα χρειάζεται. Γιατί η αλήθεια είναι πως ο κομμουνισμός είναι το επόμενο στάδιο. Είτε μας αρέσει είτε όχι (γιατί ίσως οι γονείς μας να μας είπαν ότι οι κομμουνισταί είναι κακοί ανθρώποι) όταν η εξαθλίωση φτάσει σε τέτοιο γενικευμένο βαθμό τότε κόσμος έχει δύο σενάρια να πραγματοποιήσει: Α) Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα καταντήσει τον πλανήτη ένα αφιλόξενο μέρος για ζωή. Β) Αναγκαστικά ο λαός θα πρέπει να αποδεχτεί την ιδέα του κοινωνικού κέρδους αντί του ατομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: