Σάββατο

ICE AGE 2


Παραθέτω αυτούσια κάποια κομμάτια απο την ηλεκτρονική σελίδα της εφημαρίδας ΤΑ ΝΕΑ:

Υπάρχει μια άλλη εκδοχή που διατυπώνεται από άλλους επιστήμονες: η Γη, υποστηρίζουν, από το 1998 και μετά ψυχραίνει, ενώ δεν είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει τις κλιματικές αλλαγές. Οι αρνητές της θέσης ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και ευθύνεται γι΄ αυτό ο άνθρωπος είναι πολλοί: γεωλόγοι, παγολόγοι, φυσικοί, μετεωρολόγοι, αστροφυσικοί, ωκεανογράφοι, παλαιο- κλιματολόγοι. Εξακόσιοι πενήντα διαφωνούντες επιστήμονες απ΄ όλο τον κόσμο παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες στη Γερουσία των ΗΠΑ ένα ντοσιέ 231 σελίδων με θέμα το «global warming», την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι σκεπτικιστές επιστήμονες προσπαθούν να αντικρούσουν με τις μελέτες τους την «καταστροφολογική», κατά την άποψή τους, θέση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC) ότι οι άνθρωποι επηρεάζουν κατά 90% τις διακυμάνσεις του κλίματος. «Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι που προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και όχι το αντίθετο», διαβεβαιώνει στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Ρώσος γεωγράφος και ερευνητής των πάγων της Ανταρκτικής Αντρέι Καπίτσα. «Είμαι σκεπτικιστής, η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας έχει γίνει νέα θρησκεία», λέει ο νομπελίστας της Φυσικής Ιβάρ Γκιάεβερ.

Ο Φρίμαν Τζον Ντάισον, σημαντικός Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, υποστηρίζει ότι «όλος αυτός ο θόρυβος για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας είναι αληθινά υπερβολικός» και επικρίνει τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να μελετηθούν οι διακυμάνσεις: «Δεν περιγράφουν την πραγματικότητα», τονίζει. «Για έναν επιστήμονα είναι ευκολότερο να κάθεται στο γραφείο, όπως κάνουν οι ειδικοί των μοντέλων αντί να βγαίνουν και να μετράνε πραγματικά αυτό που συμβαίνει». Είναι έπειτα οι «μεταμελημένοι» της ΙΡCC, όπως ο Νοτιοαφρικανός Φίλιπ Λόιντ, πυρηνικός φυσικός και χημικός μηχανικός. Ο Λόιντ λέει ότι μπορεί να αποδείξει πώς η ΙΡCC, της οποίας ήταν άλλοτε συντονιστής, «στρέβλωσε την επιστήμη», ενώ ο Φιλ Τσάπμαν, γεωφυσικός, διαστημικός μηχανικός και πρώην αστροναύτης της ΝΑSΑ, μας καλεί «να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε μπροστά στην πτώση της θερμοκρασίας στον πλανήτη»...

Aκόμη και οι επιστήμονες που είναι πεπεισμένοι ότι η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, υπογραμμίζουν την εξαιρετική πολυπλοκότητα της επιστήμης του κλίματος και επισημαίνουν ότι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση γραμμικό. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στην επιθεώρηση «Νature», η υπερθέρμανση μπορεί να σημειώσει παύση μέσα στην επόμενη δεκαετία λόγω της φυσικής εξέλιξης της κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, ιδιαίτερα εξαιτίας μιας προσωρινής εξασθένησης του Ρεύματος του Κόλπου, το οποίο ανεβάζει στον Βόρειο Ατλαντικό τα θερμά ύδατα του Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: