Κυριακή

Τελικά που πήγαν?


Ανυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Τοξικά ομόλογα. Μαύρες τρύπες της οικονομίας. Κράτη καταρέουν. Άνθρωποι αυτοκτονούν απο τα χρέη. Χρηματιστήρια πέφοτυν. Κράτη δηλώνουν πτώχευση και τράπεζες κλείνουν.Μένουν άνεργοι οι υπάλληλοι τους και στο τέλος τις εξαγοράζει το κράτος το ίδιο.
Και όλα αυτά απο πού ξεκίνησαν? απο δάνεια που έδιναν οι τράπεζες με χαμηλά επιτόκια (στην Αμερική τώρα μιλάμε). Τα έκαναν τραπεζικά προϊόντα και τα πουλούσαν. Κάποιοι τα αγόραζαν. Περίμεναν να ααποδόσουν. Μα κάπου δεν πληρώθηκαν. Δεν απόδωσαν και έχουμε ότι έχουμε. Τεσπα. Δε με ενδιαφέρει τόσο πολύ το οικονομικό της υπόθεσης. Σε γενικές γραμμές αυτό έγινε. Μα ένα ερώτημα παραμένει και με βασανίζει.
Για να έχει κυρήξει πτώχευση η Ισλανδία που ήταν παράδεισος. Για να καταρρέουν τόσες τράπεζες η μία πίσω απο την άλλη. Για να κινδυνεύουν κι άλλα κράτη. Που είναι αυτά τα λεφτά που τόσοι έχασαν? Να βρίσκονται στα σπίτια που κατασκευάστηκαν και δεν πουλήθηκαν λίγο δύσκολο. Η αξία τους δεν ξεπερνά την οικονομία της Ισλανδίας σίγουρα. Αλλά πραγματικά ας δώσει κάποιος μια απάντηση σοβαρή. Πού είναι αυτά τα λεφτά που όλοι έχασαν?

Δεν υπάρχουν σχόλια: