Παρασκευή

Αιρκοντισιονισμός


Αιρκοντισιονισμός, ο: ους. αρσ., αναφέρεται σε στην κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς το αιρκοντίσιον ανοικτό, ανεξαιρέτως εποχής και κλιματολογικών συνθηκών. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του 20 αιώνα και κλιμακώθηκε μια δεκαετία αργότερα χωρίς να δείχνει τάσεις μείωσης της χρήσης.

Όπως και κάθε κίνημα που τελειώνει σε –ισμός έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. καταρχάς ο αιρκοντισιονισμός είναι διαμετρικά αντίθετος με τον πριμιτιβισμό. Είναι η άλλη άκρη του νήματος. Έχει σαν βάση του τον κομφορμισμό αλλά τον έχει ξεπεράσει κατά πολύ γιατί ενώ ο κομφορμισμός προέρχεται από το κομφορτ που σημαίνει άνεση και θα μπορούσε να είναι οπαδός του και ένας άνθρωπος του 10ου αιώνα, ο αιρκοντισιονισμός έχει να κάνει και με την τεχνολογία οπότε αναφέρεται μόνο σε κοινωνίες τεχνολογικά προηγμένες.

Αν και έχει συγγένεια με τον καπιταλισμό και το καπιταλιστικό σύστημα πλέον με τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών κάθε αιρκοντίσιον μπορεί να γίνει κτήμα του καθενός με 60 άτοκες δόσεις το πολύ. Βέβαια, Θεωρούταν κριτήριο διαχωρισμού του αγράμματου, αμόρφωτου και φτωχού χωριάτη από τον μορφωμένου και από τζάκι αστικό άνθρωπο αλλά τα τελευταία χρόνια και αυτό τείνει προς κατάργηση.

Επίσης, να προστεθεί ότι έχει φέρει κοντά και δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Αυτή των οικολόγων και αυτή που δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το περιβάλλον. Κάθε οικολόγος, (αριστεριστής, αρχιτέκτονας με φουλάρει στο λαιμό που σε κάθε εκλογές ψηφίζει συνασπισμό και κυκλοφορεί με ποδήλατο στην πόλη και έχει και μικρό κοτσιδάκι πίσω στα μαλλιά αν και έχουν αρχίσει να γκριζάρουν, και περιποιημένο μουσάκι σαν γάλλος ζωγράφος) έχει 1-2+ αιρκοντίσιονς στο σπίτι του όπως και ο «μικροαστός» που δεν ενδιαφέρεται αν το αμάξι του είναι σαν καμινάδα από τη μαυρίλα που αφήνει και δεν είναι τόσο ιντελεκτουάλ ούτε στην εμφάνιση ούτε και διαβάζει τίποτε άλλο παρά μόνο αθλητικές εφημερίδες.

Θαύμα λοιπόν τεχνολογικό. Μόνο που θέλει και λίγη προσοχή γιατί ακούγεται λίγο αστείο να λες ότι είσαι άρρωστος με πυρετό κάπου στο 38 και βάλε μέσα στη μέση του καλοκαιριού από κρυολόγημα και η μύτη σου να τρέχει σαν καταρράκτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: