Κυριακή

Kalo kako


Γενικά οι νεότερες θρησκείες έχουνε δανειστεί πολλά απο τις παγανιστικές.Όλα είναι συμβολισμοί.Δεν γίνεται να έχεις καλό και να μην έχεις το κακό.Όπως και στα κανάλια.Οι τράπεζες είναι οι καημένες που καίγονται και οι αναρχικοί είναι οι κακοί.Αντε μετα να πληρώσεις τις δώσεις για το δάνειο...
Τεσπα.Ακομα και η πεντάλφα σε κύκλο είναι σύμβολο παγανιστικό.Και ο σταυρός κτλ.
Το κακό με το χριστιανισμό είναι οτι παρά την πιθανή αρχική μορφή του, έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες σαν η θρησκεία της υποταγής.Που θα ανταμηφθείς μετά το τέλος σου...Ήμαρτον.
Αντίθετα αφού κάψαμε όλες τις μάγισσες στο μεσσαίωνα και πίο μετά , ο νέος εχθρός είναι το Ισλάμ.Η θρησκεία του κακού.
...Και το τέλος της "καλής" καπιταλιστικής οικονομίας είναι η ανακύκλωση...

Σάββατο

Πες όχι στην εργασία


Σε μία κοινωνία που προωθεί την ανισότητα και την υποταγή στο κεφάλαιο και τα αφεντικά δε μπορούμε να προτείνουμε μεσοβέζικες λύσεις.Αν δεν υπ΄ρξει σύγκρουση δεν προκειτε να αλλάξει κάτι.Αν δεν υπάρξει αντιδραση τότε μια ζωή η γενιά μας θα ζει στην καταπίεση.Δεν είναι λύση η απεργία απο μόνη της.Δεν είναι λύση τίποτε αν δεν γίνει συνειδητά.Πρέπει να ζητήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.Δεν γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε και θέλουμε μια ζωή και όχι απλα επιβίωση.Η πρώτασή μου είναι η άρνηση στην εργασία.Όχι φυσικά απο τεμπελιά.Αλλά απο τη στιγμη που δουλεύουμε για να χρωστάμε και να γεμίζουνε οι τσέπες κάποιων τότε πιο μεγάλη αναταραχή θα φέρει η άρνηση στην εργασία.

Πέμπτη

Θα το έκανες?

Δουλευω σε μια δουλεια που πραγματικα με κουραζει.Μου τρωει ολη την μερα.Με γεμίζει αγχος και δε με πληρώνει αρκετα.Λιγότερα απο το βασικο μισθό που μου αντιστοιχεί.Και κυριότερο.Είμαι κάτω απο 30.Δεν έχω οικογένεια.Ούτε υποχρεώσεις.Ζω με το όνειρο να μπω μια μέρα στη δουλειά.Με καπέλο και τσιγάρο στο στόμα.Να παω στο γραφείο του αφεντικού που θα με κοιτάει παράξενα και τσατισμένα.Και θα του πω:Παραιτούμαι.
Χωρίς να έχω κανονίσει τίποτε.Χωρίς να έχω σχεδιάσει ούτε δευτερόλεπτο αποτο μέλλον μου.Με λίγα λεπτά στη καβάτζα.Και βλέπουμε.
Πραγματικά με έχει κουράσει όλα τα χρόνια να σκέφτομαι οτι θα περάσουνε έτσι.Οτι θα ζω με τον φόβο της απόλυσης.Αλήθεια.Τι έχουμε και βοφόμαστε να το χάσουμε.Ουσιαστικά τίποτε.Τίποτε δε μας κρατάει κι όμως δε κάνουμε το βήμα.
Η ζωή δεν είναι αν θες.Και αν δε θες θα βρω άλλον.Δεν πάει έτσι το πράγμα.Δεν μπορεί να είναι έτσι.Με τρομάζει η ιδέα οτι δε θα αλλάξει ποτέ αυτο.
Περιμένω όμως.Δε σπουδάσαμε για να κάνουμε δουλειά ανειδίκευτου και μισθό αναπτυσόμενης χώρας.Δε λέω κάτι κακό για την εργατική τάξη και για κανέναν.Την πραγματικότητα παραθέτω.Και για να το πω διαφορετικό.Όλη η γεννιά μας είναι αυτή που οι οικονομικές θεωρίες αποκαλούνε "προλεταριάτο".Είμαστε αυτοί που με τους μισθούς δε μπορούμε να παράγουμε υπεραξία.Δεν έχει αξία, καν η ύπαρξή μας.Αν θες.Αν δε θες θα πάρω άλλον.Είναι αυτό που μας αξίζει?
Αλήθεια.Θα παρατούσατε ποτε μαζικά τις δουλειές σας για να ζήσετε όπως σας αξίζει και αφήνοντας ξεκρέμαστο ένα σύστημα που σας χρειάζεται για να πλουτίζει αυτό και εσείς απλα να επιβιώνετε?
Φανταστείτε ένα πρωί στις κεντρικές τράπεζες της αθήνας και όλης της χώρας να υπάρχει το αδιαχώρειτο.Γιατί?Γιατι οι υπάλληλοι θα έχουνε παρετηθεί.Ολη η χώρα να υπολειτουργεί γιατί οι υπαλληλοι την έκαναν.Για πάντα.Τότε θα είναι αν θες γιατι αλλιώς θα βρώ άλλον?
Θα το κάνατε ποτε?

Τρίτη

Ο νόμος των πραγματικά μεγάλων αριθμών

Ο νόμος των πραγματικά μεγάλων αριθμών λέει ότι με ένα αρκετά μεγάλο δείγμα είναι πολύ πιθανό να συμβούν πολλές περίεργες συμπτώσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπετε με δέος το άτομο που κέρδισε το λαχείο δυο φορές, σκεπτόμενοι ότι οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το λαχείο εις διπλούν είναι αστρονομικές. Οι New York Times είχαν ένα άρθο για μια γυναίκα που κέρδισε το λαχείο του New Jersey δυο φορές, λέγοντας ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι "1 στα 17 τρισεκατομμύρια". Όμως, οι στατιστικολόγοι Stephen Samuels και George McCabe του πανεπιστημίου Purdue υπολόγισαν πως η πιθανότητα να κερδίσει κάποιος το λαχείο δυο φορές είναι περίπου 1 στα 30 για μια περίοδο τεσσάρων μηνών και καλυτερεύει αν θεωρήσουμε μια περίοδο 7 χρόνων. Γιατί; Γιατί απλά οι παίκτες δεν αγοράζουν 1 λαχείο σε κάθε κλήρωση αλλά πολλά σε κάθε εβδομάδα.( Diaconis και Mosteller)

Κάποιο άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν 16 εκατομμύρια άλλα άτομα στον πλανήτη που έχουν την ίδια ημερομηνία γέννησης. Σε ένα τυπικό ποδοσφαιρικό αγώνα με 50000 οπαδούς, οι περισσότεροι οπαδοί θα μοιράζονται την ημερομηνία γέννησης τους με 135 άλλους περευρισκομένους. (μια προφανής εξαίρεση είναι αυτοί που γεννήθηκαν στις 29 Φλεβάρη. Θα υπάρχουν μόνο 34 οπαδοί που γεννήθηκαν αυτή τη μέρα)

Ίσως να εκπλαγείτε περισσότερο από το γεγονός ότι "αν επιλέξουμε 23 τυχαίους ανθρώπους, η πιθανότητα να έχουν τουλάχιστον δυο άτομο γενέθλια την ίδια μέρα είναι 50%" ( Martin ).

Από την άλλη, μπορεί να πείτε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι είναι μια στο εκατομμύριο. Τέτοιες πιθανότητες ίσως να σας φαντάζουν τόσο μεγάλες ώστε να μπορείτε να αποκλείσετε τη σύμπτωση και την τυχαιότητα. Όμως, με ένα δείγμα 6 δισεκατομμυρίων ατόμων στον κόσμο, το "μια στο εκατομμύριο" συμβαίνει αρκετά συχνά. Θεωρήστε ότι η πιθανότητα να έχει κάποιο άτομο ένα όνειρο για ένα αεροπορικό δυστύχημα και το άλλο πρωί να συντρίβεται κάποιο αεροπλάνο, είναι μια στο εκατομμύριο. Με 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν 250 διαφορετικά όνειρα κάθε βράδυ ο καθένας, κατά μέσο όρο (Hines, 50), πρέπει να υπάρχουν γύρω στα 1.5 εκατομμύρια άτομα κάθε μέρα όπου τα όνειρα τους είναι φαινομενικά ενορατικά. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος μιας και έχουμε τη τάση να θυμόμαστε τα πράγματα που πραγματικά μας αναστατώνουν, και τα δεδομένα για τα όνειρα είναι συνήθως ασαφή και διφορούμενα, επιτρέποντας έτσι ενα μεγάλο αριθμό γεγονότων να "κολλάνε" με αυτά.(σ.τ.μτφ.: Η έννοια της πιθανότητας είναι αρκετά φευγαλέα και ασαφής αν και όλοι πάνω κάτω ξέρουμε διασθητικά τι είναι. Οι πιθανότητες από μόνες τους είναι απλά ενδεικτικές και υποδηλώνουν μια τάση ή μια ροπή των αποτελεσμάτων. Όταν π.χ. λέμε ότι κάτι έχει πιθανότητα 1 στα 40, μην περιμένετε πως αν επαναλαβετε το πείραμα 40 φορές, θα σας βγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα 1 φορα. Ο ορισμός της πιθανότητας λέει πως η πιθανότητα ενός γεγονότος Α, είναι ο το όριο του λόγου του αριθμού που έγινε το συμβάν Α ως προς τον συνολικό αριθμό που επαναλήφθηκε το πείραμα, καθώς ο αριθμός αυτός τείνει στο άπειρο. Και ο ορισμός αυτός όμως είναι ένα μαθηματικό κατασκεύασμα που μερικές φορές συμπεριφέρεται αλλόκοτα. Τι θα λέγατε λοιπόν αν σας έλεγα ότι η πιθανότητα να συμβεί κάποιο γεγονός, δεν είναι μια στο εκατομμύριο αλλά μηδέν; Πολλοί θα λέγατε ότι το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ... και θα κάνατε λάθος. Ένα γεγονός με μηδενική πιθανότητα ΜΠΟΡΕΙ να συμβεί, όπως επίσης και ένα γεγονός με 100% πιθανότητα μπορεί να ΜΗΝ συμβεί! Αυτό είναι γνωστό σαν το παράδοξο της μηδενικής πιθανότητας και μας δείχνει πως οι χειρισμοί των πιθανοτήτων πρέπει να γίνονται προσεκτικά και με πλήρη κατανόηση για το τι ακριβώς περιγράφουμε με τις πιθανότητες.[όποιοι απορούν με αυτό, ας σκεφτούν το εξής: Ποιά η πιθανότητα να διαλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο πάνω σε μια γραμμή; Μιας και υπάρχουν άπειρα σημεία στη γραμμή, η πιθανότητα είναι προφανώς μηδέν.Προφανώς όμως διαλέγετε κάποιο σημείο οπότε και το συμβάν με μηδενική πιθανότητα μόλις έλαβε χώρο. Ή σκεφτείτε αυτό: πια η πιθανότητα να διαλέξετε τυχαία τον αριθμό 45 μέσα από όλους τους ακέραιους αριθμούς; Προφανώς μιας και υπάρχουν άπειροι ακέραιοι αριθμοί, η πιθανότητα να επιλέξετε τον 45 (όπως και οποιονδήποτε άλλο αριθμό) είναι μηδέν. Θα διαλέξουμε όμως σίγουρα κάποιον αριθμό οπότε και υλοποιούμε ένα γεγονός με μηδενική πιθανότητα])

"Το ότι θα συμβεί κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή σύμπτωση, είναι πολυ
απίθανο. Το ότι θα συμβούν κάποια αόριστα αλλά εκπληκτικά γεγονότα,
είναι σίγουρο. Γι' αυτό και οι αξιοπερίεργες συμπτώσεις αναφέρονται εκ
των υστέρων, και δεν προβλέπονται εκ των προτέρων." --David G. Myers

Δευτέρα

Το μυστήριο Kennedy - LincolnΠροσφατα διαβασα για καποιες ομοιοτητες που εχει ο Abraham Lincoln με τον John Fitzgerald Kennedy. Παραθετω μερικες:

Ο Abraham Lincoln εξελέγη στο Κογκρέσο το 1846.
Ο John Fitzgerald Kennedy εξελέγη στο Κογκρέσο το 1946.

Ο Abraham Lincoln εξελέγη πρόεδρος το 1860.
Ο John Fitzgerald Kennedy εξελέγη πρόεδρος το 1960.

Τα ονόματα Lincoln και Kennedy αποτελούνται από 7 γράμματα.

Και οι δύο είχαν ασχοληθεί πολύ με τα δικαιώματα του πολίτη.

Και των δύο οι σύζυγοι απέβαλαν μέσα στο Λευκό Οίκο.

Και οι δύο πρόεδροι δολοφονήθηκαν Παρασκευή.
Και οι δύο πρόεδροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Η γραμματέας του Lincoln ονομαζόταν Kennedy.
Η γραμματέας του Kennedy ονομαζόταν Lincoln.

Και οι δύο δολοφονήθηκαν από Νότιο.
Και τους δύο διαδέχτηκαν Νότιοι, με το όνομα Johnson.

Ο Andrew Johnson, που διαδέχτηκε τον Lincoln, ήταν γεννημένος το 1808.
Ο Lyndon Johnson, που διαδέχτηκε τον Kennedy, ήταν γεννημένος το 1908.

Ο John Wilkes Booth, που δολοφόνησε τον Lincoln, είχε γεννηθεί το 1839.
Ο Lee Harvey Oswald, που δολοφόνησε τον Kennedy, είχε γεννηθεί το 1939.

Και οι δύο δολοφόνοι ήταν γνωστοί με τα τρία τους ονόματα.
Και τα δύο ονόματα αποτελούνταν από 15 γράμματα.

Ο Lincoln πυροβολήθηκε στο θέατρο 'Kennedy.'
Ο Kennedy πυροβολήθηκε σε ένα αυτοκίνητο τύπου 'Lincoln.'

Ο Booth διέφυγε από ένα θέατρο και συνελήφθη σε μία αποθήκη.
Ο Oswald διέφυγε από μία αποθήκη και συνελήφθη σε ένα θέατρο.

Τόσο ο Booth όσο και Oswald δολοφονήθηκαν πριν τη δίκη τους.

Μία εβδομάδα πριν τη δολοφονία του, ο Lincoln ήταν στο Monroe του Maryland.
Μία εβδομάδα πριν τη δολοφονία του, ο Kennedy ήταν με τη Marilyn Monroe.

Συνομωσία η γνωστες αριθμο-συσχετίσεις ?

Πέμπτη

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε το χορό!!!


Μου κάνει πολύ εντύπωση τώρα τελευταία.Ακούω στο ράδιο για μαθήματα χορού.Γνωστές μου αρχίσανε το μπαλέτο ή το μοντέρνο χορό.Μαγαζιά με είδη γύρο απο το χόμπι αυτό έχουνε ξεφυτρώσει.Προσπαθώ να καταλάβω την υστερία που τις έχει πιάσει όλες με το να κουνάνε το κωλαράκι τους.Μήπως είναι επειδή θέλουνε να κάνουνε γλουτούς που να κοιτάνε στον ουρανό;Μπα.Αλλού είναι η μόδα.
Γιατί περι μόδας τελικά πρόκειται που ίσως σβήσει σιγά σιγά.Νομίζω οτι φταίει η τηλεόραση.Και όσο και να μην παραδέχονται όλοι οτι βλέπουνε, το so you think you can dance και άλλα τέτοια ταλεντίστικα σόου όλοι, ή σχεδόν όλοι έχουνε δει.
Πριν απο κανα δύο χρόνια ήταν το χιπ χοπ.Σιγα σιγά όλο και πιο πολλά πιτσιρίκια με θεόρατα παντελόνια και καπέλα έβγαιναν στος δρόμους.Ο νίβο έκανε μεγάλα σουξέ με την παρέα του και τα γκομενάκια αν τους ρώταγες τι ακούνε έλεγαν χιπ χοπ.Και μετά ελληνικά.Αφου αυτά πέρασαν κάπως απο τη μόδα γιατί ήρθε το RnB.Και έτσι φτάσαμε στο χωρό.Μετά ποιος ξέρει τι.
Πάντως ο μιμιτισμός απο τα είδωλα που μας "επιβάλει" το κούτί καλά κρατεί. Υποψιάζομαι πως μετά θα είναι της μόδας κάτι σαν Χtreme sports.Κάτι θα κάνει η τηλεόραση πάλι.Κάποια εκπομπή θα βγάλη και θα γίνει κάτι τέτοιο της μόδας.
Φυσικά δεν είναι μόνο η τηλεόραση.Αν θυμάστε το καγκουριλίκι με τα νεον στο πάτω του αμαξιού και τα γούφερ να βαράνε, ήταν αποτέλεσμα του Need for speed.Στο παιχνίδι αυτό μπορείς να φτιάξεις το αμαξάκι σου και να το κάνεις τέρας και απο ιπποδύναμη και απο εμφάνιση.Βέβαια προηγήθηκαν και κάποια έντυπα.Καγκουροπεριοδικά στα ελληνικά.
Βλέπουμε.Ας είμαστε καλά και ας κάνουμε χόμπι που έστω μας τα πρότεινε το κουτί...

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε το χορό!!!

Τετάρτη

KOITA TI MAΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι τοπετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότιμπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε.

Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει ηαμερικάνικη αγορά. Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που
α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$
β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!

Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σεδολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; ΗΕυρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, τηςντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε τοπετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες,βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναιέτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.

Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν οεντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερητης σοβαρότητας.

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης
tetradis@enet.gr

Σάββατο

Γραμμα προς το αφεντικο

Αφεντικό,
Σε ευχαριστώ που προσφέρθηκε να με προσλάβεις στη δουλειά. Ξέρω πως δε μπορείς να εμπιστευτείς εύκολα κάποιον που είναι σε μία ηλικία λίγο μετά τις σπουδές του. Γιαυτό και η αμοιβή μου δεν είναι μεγάλη. Ξέρω πως έχεις κοπιάσει αρκετά να φτάσεις μέχρι εδώ και πως είμαι μια τρίχα από τα τέτοια σου. Γιαυτό και μπορείς να βρεις σαν εμένα πολλούς εργαζόμενους. Έχεις την εμπειρία και έχεις φάει πολλά καρβέλια για να κάνεις οτι έκανες. Εγώ μόλις βγήκα στον επαγγελματικό στίβο. Δεν αξίζω πολλά λεφτά και το ξέρω. Μα να ξέρεις πως ώρες ώρες με κάνεις και νιώθω πως δεν αξίζω ούτε αυτά που μου δίνεις. Μπορεί να μη δουλεύω 8άωρο αλλά κάποιες ώρες παραπάνω, μα αν δε δουλέψω τώρα πότε θα δουλέψω και πότε θα μάθω, για να γίνω σαν κι εσένα. Να μπορώ δηλαδή να έχω ότι αμάξια, διακοπές σπίτια, υπολογιστές και γκόμενες θέλω και όταν τα θέλω.
Μα αφεντικό να ξέρεις πως δε με νοιάζει και τόσο πολύ η μερσεντέζ ούτε οι διακοπές σε χλιδάτα ξενοδοχεία του εξωτερικού. Τα σαββατοκύριακά μου θέλω να ξεκουράζομαι. Να ξέρω πως θα έχω μια δουλειά που δε θα με διώξουνε κάποια στιγμή και ίσως χωρίς λόγο. Μία δουλειά που θα είναι σε ανθρώπινες ώρες. Μία δουλειά που θα με αφήνει να ζώ και όχι να επιβιώνω. Άλλωστε τόσα έχεις.Λίγα ευρώ παραπάνω στο μισθό μου μπορείς να δόσεις. Έχεις ξοδέψει τόσα και τόσα άσκοπα. Σε ένα βράδυ όσα θα έπαιρνα σε ένα μήνα.
Δε σε παρακαλώ αφεντικό. Να το ξέρεις πως δε στα λέω με δάκρυα στα μάτια και σκυμμένο το κεφάλι.
Και αν πραγματικά νομίζεις πως κρεμόμαστε από τ' αρχίδια σου.Ε κόψτα τότε να πέσουμε.

Δευτέρα

Γιατι παει να ξεχαστει οτι είναι ΑΠΕΡΓΙΑ και οχι αργια

βέβαια δεν εχει σχέση το τραγουδι.Αλλα δεν νομιζω οτι μπορουσα να βαλω κατι καλύτερο.
Σε αυτην την εποχη είναι αναγκη να μην ξεχναμε καποια βασικα πραγματα.Γιατι αλλιως οι επομενοι θα ξεχασουν εμας.